Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Съединението прави силата.


2017-10-13 23:30 | коментара

Признаването на българското национално малцинство в Албания, от албанското Народно събрание е исторически момент.

 

Беше направена вярната историческа крачка, която възстановява историческата справедливост и разбива тежки фалшификации за българските общности, история, бит, традиции и култура на Балканите. Поздравявам всеки един родолюбец, който може да осъзнае и осмисли важността на това решение.

 

Благодаря на съмишлениците и на колегите, с чиито общи усилия успяхме да постигнем този резултат. Пиша „постигнем“, защото в последните години тази борба се води както в самата Албания, така и в българските Народно Събрание и Министерство на външните работи, но и в Европейския парламент.

 

Именно в Европейския парламент беше и „нашата“ част от тази обща българска национална борба. Заедно с колегата Андрей Ковачев успяхме да убедим колеги от различни държави да подкрепят предложението ни. Европейският парламент прие резолюция, която задължи албанските власти да признаят наличието на българско малцинство в Албания и да защитят неговите права и законни интереси.

 

Именно на тази резолюция се дължи натискът от ЕП и ЕК върху правителството в Тирана да приеме и признае българското малцинство.

 

Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е положителна стъпка в развитието на отношенията на Балканите.

 

Спазвайки европейските препоръки, Албания показва, че има желанието и волята да работи активно за бъдещо членство.

 

Нали никой не се съмнява, че тази битка беше много повече със сръбските и гръцките интереси, отколкото разговор с общо взето приятелска Албания?

 

Нали разбирате, че нито Гърция, нито Сърбия, родината на фалшивата теория на македонизма, нямат никакъв интерес от признаването на историческата българска общност в Албания?

 

Нали разбирате, че направиха всичко, за да ни спрат, за да ни попречат, за да провалят закона? Да, направиха всичко, ама наистина всичко. Е, не успяха. Провалиха се. Победихме ги. В десетилетна борба.

 

Че това е смъртта на фалшивата „македонистка“ доктрина? Край на Коминтерновската лъжа?

 

Поздравявам и съратниците – Юлиян Ангелов, Борис Вангелов, Красимир Богданов, които положиха огромни усилия, направиха всичко по силите си, оказаха огромен натиск над плахите ни институции, за да се случи този исторически резултат.

 

Да, съединението прави силата. Да, успяхме. Победихме, уважаеми. Взривихме основите, темелите на една анти-българска лъжа. На години измама и насилие над българите на Балканите. Защото един въпрос идва от само себе си – ако в Албания има българи, то какви са характерът и произходът на населението в Македония?

 

Отговорът е един. В Македония живеят българи.

 

И това е исторически факт.

 

Няколко пъти в нашата история имаме български Великден. Мисля, че днес прибавихме още един.

 

България над всичко!