Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

“Историчарите” от Скопие - винаги верни на Коминтерна


2021-05-26 12:32 | коментара

Добре познатият ни господин Драги Георгиев, съпредседател на Общата научна комисия между Северна Македония и България, която разглежда историческите въпроси, отново в опит за неуспешен щурм. Възприемайки ролята на жертва на София по пропаганден и неправителствен път. Всъщност в цялото това интервю измерението на разговора е политическо, но не и историческо.

 

Същият Драги Георгиев само преди няколко месеца в друга своя изява чистосърдечно признаваше в прав текст, че македонската нация е изградена с фалшификати и манипулации, а ”историчарите" са преправяли историческите извори и ги видоизменяли по политическа поръчка на управляващите тогава сърбокомунистически титови окупатори. И където в изворите и документите е пишело "българин"- "историчарите" са го преправяли на “македонец". Днес със същия патос ни обяснява, че тълкуването на исторически извори позволявало да се допусне една по-различна перспектива на Самуиловата държава и си “измива ръцете” за съдържанието в учебниците.

 

И докато членовете от българска страна в смесената комисия се основават на историческите и научни принципи, колегите им край Вардара следват политически линии. Как изобщо можем да говорим за същинска работа в тази комисия? С този маниер това никога не може да се случи. Защото “историчарите” от РСМ не спират да демонстрират, че всъщност са идеолози на македонизма и антибългарската позиция. Винаги верни на Коминтерна.

 

Ангел Джамбазки