Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Миланович с нова атака - хърватският народ уважава РСМ, българите не го интересуват


2021-05-29 14:10 | коментара

Президентът на Хърватия упорито опитва да провали българо-хърватските отношения

 

Дипломация. Без знания и добри практики по този предмет в днешно време няма как да станеш политик. Камо ли президент на някоя държава. Поне не би трябвало. Но ето, че без и най-малко понятие от този важен компонент в политиката лицето Зоран Миланович е държавен глава на Хърватия. На една братска страна. Или поне я смятахме за такава. Само че днес в Хърватия нападат българи, което никак не е случайно, защото за кратък срок атакуваните са трима. Нападнати са, защото са наши сънародници. А причината за подобно неевропейско поведение е изказването на хърватския президент Миланович против България и в защита на Северна Македония и влизането ѝ в ЕС. Твърди го не кой да е, а премиерът на страната. 


В своя защита Миланович избълва още куп грозни, неетични и недипломатични словоизлияния. На първо място, че той, видиш ли, нямало как да защити България, тъй като хърватите "не се интересували" от нашата държава, а се застъпвал за РСМ, тъй като те са приятелски настроени към тях. Какво неприятелско вижда г-н Миланович в отношението на България към своята страна? Заблуждавам ли се, мислейки, че двата народа се уважават и нямат какво да делят? Натрупа му се на президента - заема страна в спор, в който не е замесен, обижда държава, която нищо не му е направила, внушава и разгаря омраза. По този начин не само вреди на себе си, на Северна Македония, но и на българо-хърватските отношения. Знаем, че в Хърватия живеят няколко стотици наши сънародници, които са официално признато малцинство и дори държавата им дава субсидия. Това е истинско предателство към тях!


Клетият Миланович не спира дотук и обвинява премиера Пленкович, който явно не вижда у България зло чудовище, че не е хърватин, защото е "добър със сърбите". Но явно не го притеснява, че РСМ, която брани, е по коминтерновски мила със сърбите. Поне на правителствено ниво е така.

 

Ангел Джамбазки