Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Българските дружества в Косово разширяват своята дейност


2021-05-30 11:56 | коментара

Културно-просветно дружество на българите в Жупа е най-новото място за съхранение на българщината

 

В Косово има хиляди българи, които живеят основно в Гора и Жупа, Подгорие, Призрен, Ораховац и Прищина. Техните съдби са не по-малко важни от нашите, макар да се намират на стотици километри от страната ни. Това малцинство години наред чака своето официално признаване, а с проблемите му трябва да бъде ангажирана и българската държава, както многократно съм заявявал по темата.

 

Само преди дни в Република Косово, в село Долно Любене, Жупска гора, отвори официално врати офис на „Културно-просветното дружество на българите в Жупа – Български мохамедани“. Това събитие е от особено значение, защото мястото ще представлява съхранение и продължение на българщината. То е крачка напред в развитието на въпроса с българите в Косово и защитата на техните права. В последно време интересът към България сред нашенците в Гора драстично нараства. Преди три години бяха внесени над 500 подписа на българи от районите на Жупа и Гора, които искат признаването на българско общество или българско малцинство в Република Косово. В тези райони живее компактно българско население от около 15 000 души. За мен и моите съратници винаги е било кауза процесът по признаване на българското малцинство там да се случи. Затова преди месец поставих този въпрос лично на премиера на Косово господин Албин Курти. Тогава той призна, че въпреки че знае, че в Косово има хора, говорещи български език, за пръв път чува за големия брой българи там. Албин Курти лично пое ангажимента да се срещне с нашите сънародници и да чуе техните искания и проблеми. Затова по тази тема аз очаквам напредък в най-скоро време.

 

Властите и гражданите на Косово проявяват желание и усилия да вървят по пътя на присъединяването към ЕС. Въпреки политическите сътресения там, страната е длъжна да продължи по пътя на реформите и да реши пречките, които стоят пред Косово в процеса на интеграция на Западните Балкани. Признаването на българско малцинство за нас от ВМРО е огромна крачка точно в тази посока. В ЕП предстои битката за признаване на българското малцинство в Косово – за да се възстанови историческата справедливост, която дължим на паметта на нашите предци.

 

Ангел Джамбазки