Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Поредното безсилие на Брюксел в политиката към Турция


2021-05-31 15:39 | коментара

Подходът на евробюрократите към Ердоган ще продължи да води до задънена улица

 

Европейският съюз дава някаква поредна безсилна претенция, че ще използва всички инструменти в опит да променя поведението на Турция. Този път заявката идва от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. От доста време насам ставаме свидетели единствено как само “валят” гръмки обещания от страна на европейските лидери по темата с Турция. И нито едно реално действие, нито една твърда позиция спрямо всичко антидемократично, което се случва в тази страна. Видяхме как действа господин Шарл Мишел, когато беше поставен в ситуация, в която трябваше да реагира и да защити председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен от меко казано унизителното отношение към нея в турския султанат. От този човек ли Европа очаква твърда позиция и адекватни действия в политиката спрямо Турция? Човек, който демонстрира всичко друго, но не и че може да води и защитава интересите на Европа и нейните граждани. Доста жалко.

 

Скъпи Шарл, кога ще си отворите очите най-сетне и ще проявите дори малка наченка на отговорно политическо поведение, защитаващо страните на Стария континент? На всички ни вече омръзнаха високопарните клишета и угодническото поведение спрямо един диктатор, какъвто е Реджеп Таип Ердоган. Прекратете това лицемерие и кажете нещата с истинските им имена, такива каквито са, вместо да се обяснявате колко сте “предпазлив”. Няма да се уморя да повтарям, че с “мека ръка" към Ердоганова Турция няма как ЕС да има успех. В Анкара се води неоосманистка политика, която е всекидневна провокация към ЕС, към нашите ценности и към начина ни на живот. В южната ни съседка действа диктаторски режим, който става все по-безочлив. В момента позицията на ЕС към Турция е слаба, сервилна и безидейна. Питам какво дотук постигнахте с тази мекушавост, уважаеми евролидери? Дали има промяна при спазването на правата на човека, при гръцко-турските отношения, при кипърското споразумение? Има ли някакъв резултат по отношение на бруталните факти, че затворите в Турция са пълни с журналисти, или че не спират нашествията и провокациите в Средиземноморието, Египет, Либия, Нагорни Карабах, войната срещу Армения?! По коя от всички тези теми досега ЕС е постигнал някакъв резултат? Ще Ви отговоря - по никоя. Защото отсреща ни стои диктатор, който без никакъв свян "извива ръце”, поставя условия и държи в подчинение цяла Европа. А Вие продължавате да действате като едни обикновени брюкселски бюрократи, които освен че не са наясно с истинските заплахи, идващи от Ориента, са абсолютно неподготвени, крайно наивни и дори апатични към собствените си граждани. И докато т.нар. водачи на ЕС “летят в облаците” с розови мечти за стратегическо партньорство с Турция, Ердоган се присмива в очите ни и продължава собствената си неоосманистка политика.

 

Така че, скъпи Шарл, не се опитвайте да замажете очите, че използвате всички инструменти, с които разполагате, за да повлияете на Турция, защото това просто не е вярно. Единственото, което  Вие показахте досега, беше ясна демонстрация на неджентълменско, безхарактерно и мекушаво поведение, когато отидохте на крака в Турция. Достатъчно ясно за всеки човек докъде Ви стигат силите.

 

Ангел Джамбазки