Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

В европейските общества правата трябва да вървят ръка за ръка със задълженията!


2021-06-01 20:01 | коментара

Кръгла маса обсъжда безплатни ипотеки за жилища и квоти при наемане на работа за циганите

 

Днес станахме свидетели на кръгла маса на тема "Новата стратегическа рамка на ЕС за равенство, приобщаване и участие на ромите". Звучи Ви познато? Може би защото това е поредната кръгла маса върху тази тема. Поредната дискусия, на която бяха повторени високопарните глупотевини като "права" и "безплатно", а думата "задължения" беше смутолевена само веднъж.

 

След безброй програми, концепции, рамки, кръгли маси и т.н. изводите са отдавна направени от мислещите. Най-важните са, че насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш. А интеграцията не е мръднала. Въпреки това Комисията предложи минимални цели за 2030 г., като, забележете, да се надгражда върху напредъка от предходната рамка. Напредък?! В какво се изразява той? В допълнителното забогатяване на някои цигански барони и финансовото благополучие на лицемерни НПО-та?

 

Освен около "правата", кръглата маса гравитираше и около термина "равно третиране". Крайно неискрено е да се настоява за подобно нещо, когато всички държави, имащи маргинална общност от този тип в обществото си, знаят отлично, че равното третиране зависи до не малка степен от самите цигани. Както и тяхната образованост, благополучие, начинът, по който градят образа си като общност. А истината е, че в по-голямата си част те упорито отказват да се интегрират.

 

Въпреки всичко това чухме "готови решения", искания и предложения за циганското вписване, които ако не бяха абсурдни, щяха да са смешни. Например гарантиране на минимален доход и сигурност при безработица за всички цигани, схеми за ипотеки на жилище, без да се връщат парите, квоти при наемане на работа, раздаване на мобилни телефони и компютри на циганчетата, за да ги стимулираме да учат и още, и още. Коя държава би гласувала тези нелепи предложения, когато това ще означава безотговорна дискриминация спрямо нормалните трудещи се и образоващи се нейни граждани?

 

Моята позиция и тази на ВМРО винаги е била неизменна: Не на социалния паразитизъм! На циганите трябва ясно да се заяви, че освен права, имат и задължения! Защото определено това с кръгли маси не става. Доказателството: вероятно над половината битови престъпления в България се извършват от цигани. Нападения и тормоз над възрастните хора по селата, безконтролно размножаване, с цел получаване на социални помощи. На тази база най-често е „дискриминацията“ към тях, не на расистка, защото българите не сме расисти.

 

И, не, след поредната кръгла маса, не излизайте и с поредното оправдание, че на циганите "това им е културна особеност". Ако от утре всички в Европейския съюз приемем културната особеност на циганите и спрем да плащаме данъци, сметки, започнем да крадем и да искаме, без да даваме, откъде ще се пълнят еврофондовете, с които, например, да купим компютри и мобилни телефони за циганските деца, за да ги насърчим да учат?!

 

Ангел Джамбазки