Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Позицията на ВМРО винаги е била скептична към външни указания в България


2021-06-04 16:18 | коментара

Сигналът е важен, но ние не сме длъжни да пляскаме с ръце, когато някой е отвън ни дава напътствия

 

След наложените т.нар. санкции от страна на САЩ по закона “Магнитски” гледните точки са най-различни, а мненията по темата валят едно след друго в общественото пространство. Важно е обаче  да се обърне внимание на няколко неща. Това е собствена вътрешна работа на САЩ, които като държава имат абсолютното право да ограничават или не пътуването и престоя на чужди граждани на своя територия. Да се произнасят към банкови сметки, авоари и бизнес отношения, що се отнася до територията на САЩ.

 

ВМРО винаги е била много скептична към външни указания по отношение на това какво да се прави и какво да не се прави. Ние прекрасно знаем, че не всичко в България е уредено както трябва, даже напротив. Но никога не сме търсили по-големи батковци някъде навън. Един от великите водачи на ВМРО, Тодор Александров, има много точен цитат по тази тема, който гласи: ”ВМРО не обръща своя поглед нито на изток, нито на запад, а гледа само нашия български интерес”.

 

Дали ще дойде някаква критика от Москва, от Брюксел или от Вашингтон, ние не сме длъжни да скачаме веднага и да пляскаме с ръце, когато някой някъде отвън ни дава напътствия в живота. Разбира се, за нас това е важен сигнал, хубаво е да се чуе и да се види. Да не забравяме обаче, че всички тези отношения винаги са били с доста голям политически оттенък. Да не забравяме и, че в крайна сметка всички споменати лица в този случай са в списъка на САЩ след материали от българската прокуратура. А това само по себе си не е маловажен факт.

 

Ангел Джамбазки