Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Истината зад медийния престиж на Вучич


2021-06-06 17:15 | коментара

Сръбският президент репресира независимата журналистика в страната


Свободата на медиите и правото на свободно изразяване на мнение са базисни за съществуването на демокрацията. Но докато в редица страни свободата се изражда в свободия,
в няколко балкански държави медийната свобода не достига. Нещо повече - властта своеобразно воюва с тях. За Турция отдавна знаем, че това е факт. Тези дни открито към ликвидаторите на свободното слово се причисли и Сърбия.


От известно време президентът Вучич гради будещо завист реноме - на лидер, който значително повиши БВП на страната си, който първи извън ЕС се сдоби с ваксини за COVID-19 и първи на Балканите ваксинира гражданите си. Дори да е така обаче, зад този образ на Вучич стои грозна картина - правителствен контрол на медиите, използване на властта с цел атака на опозиция и независими медии, безнаказаност за нападения над журналисти, налагане на масова дезинформация. С 2 думи "свободата на медиите там никога не е била по-лоша и се влошава с всеки изминал ден".


Не е съвпадение, че тези неща се случват в държави, чиито управляващи още сънуват будни, че ги превръщат в империи. Чиито ръководители следват стари иредентични и шовинистки идеи. И г-н Вархели има да каже по повода само "нужна е положителна трансформация на медийната среда". Хайде да спрем с тази коректност и да наречем нещата с истинските им имена! Държави, в които действа диктатура в повече от една сфера, не бива да се пускат дори в чакалнята на ЕС!

 

Ангел Джамбазки