Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Българските истории във филма “Орисията Македония”


2021-06-10 14:58 | коментара

“Да бъдат ликвидирани остатъците на великобългарския шовинизъм на бандата на Иван Михайлов” - това прочита в архивите внукът на Мише Развигоров

 

Възможно е да има и една гледна точка от двете страни на границата. И тя е в разказите на предците. Двама мъже от две различни поколения с български корени от днешната Република Северна Македония. За насилственото налагане на македонско национално съзнание в Пиринския край, прикритите факти около Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание, лагерите в Пазарджик и бруталния тормоз над македонските българи. Единият е внук на легендарния войвода от Щипския край Мише Развигоров. Другият е сред авторите на Бялата книга за езиковия спор между България и Република Северна Македония. В Щип и до днес живеят хора, които пазят спомена за Мише Развигоров. Когато през 50-те години булдозери тръгват да разрушават местните гробища, поругават и неговия гроб. Това, разбира се, е дело на властта след 1944 г., когато всичко българско се преследва и трябва да се забрави.

 

Законът за македонската национална чест е основата за създаването на антибългаризма в Македония. В това се изразява и модерната политическа доктрина днес. Не е лесно да си облъчван още от училище. Защото “виден” академик от Скопие и днес прокламира тезата, че българският език произхождал от македонския, а у нас живеят асимилирани македонци.

 

“Да бъдат ликвидирани остатъците на великобългарския шовинизъм на бандата на Иван Михайлов” - това прочита в архивите внукът на Мише Развигоров. Според същите тези архиви всеки десети гражданин на Македония е бил следен от Титовата тайна полиция. Разбира се, начело в списъците стоят хората с изявено българско самосъзнание. Какво точно се е променило оттогава досега? Това, уважаеми, е неподправената, гола истина за България и Македония. И тази истина ще победи. Защото докато ни има всички нас, ще я има и паметта.

 

Ангел Джамбазки