Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Защо България да плати за бъдещето на Западните Балкани и Северна Македония?


2021-06-10 16:24 | коментара
Хайко Маас говори за бъдещето на РСМ, а си закрива очите за плашещото настояще
 
 
Когато човек е объркан, незапознат, е редно да му се обясни меко и ясно. Когато обаче позицията на този човек не му позволява да е такъв, той не бива да се надява на мекост и разясняване.Такъв е случаят с Хайко Маас, външен министър, при това на една от силните държави в ЕС, а е тотално неподготвен исторически и политически по темата за спора между България и РСМ.
 
 
Г-н Маас заявява, че историята не бива да е пречка за бъдещето на РСМ в ЕС.Това показва нагледно чия страна е заел министърът. Защото не е историята единственото, което спира Македония за Брюксел, макар тя да твърди, че е така. Историята не била най-важна, а бъдещето. А къде г-н министърът поставя настоящето? Защото то е плашещо за българите там - включва репресии, глоби, заплахи, реч на омраза и исторически фалшификации. Знае ли г-н Маас, че на българското знаме в РСМ се реагира с огън или пистолет?! Има куп примери за грубо и повсеместно погазване на европейските ценности, за които се говори всеки ден!
 
 
Да, бъдещето на Македония, на Западните Балкани е в ЕС.Чудесно, но защо България да плати за това? Ако трябва да загърбим историята и да предадем паметта на хиляди загинали в името на истината за нея, пак не виждам основание господинът да настоява преговорите да започнат сега, веднага. Защото спорът между нас и Скопие е и външнополитически, а ЕС отдавна не е само икономически съюз и обхваща сфери и като външните отношения.
 
Ангел Джамбазки