Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Европейският избирателен закон е сериозна намеса в изборните ни правила


2021-06-22 17:24 | коментара

 

Лявото мнозинство в ЕП говори за "демократичност", а цели комфортно бетониране

 

Конференцията за бъдещето на Европа има за цел да даде нова посока за развитие на ЕС. Европейската комисия разработи 5 сценария за развитие и ЕС ще трябва да поеме по един от тях. Разбира се, управляващото федералистко мнозинство направи всичко възможно в процеса на организация да стори така, че да предреши изхода на Конференцията.

 

В този контекст днес изразих вижданията си относно готвения Европейски избирателен закон, който може би за някои звучи добре, но всъщност така наречените минимални стандарти са доста сериозна намеса в изборните правила, установени в нашите държави. С тези правила лявото мнозинство в Европейския парламент иска да се бетонира комфортно, криейки целта си зад думи като „демократично“ и „прозрачно“. Европейският избирателен закон, както го наричат, съдържа доста странни идеи. Например, листи с вертикална реципрочност (система цип, тоест да се редуват мъже/жени), за да има равенство между половете. В България, без да съществуват такива правила, за председател на парламента в последните няколко мандата са избирани все жени, а в по-общ план жените са близо 50% от хората, заемащи ръководни длъжности. 

 

Говори се за гласуване по пощата, за електронно гласуване, но може ли да се гарантира честността на подобен тип избори? Сигурен съм, че не. Напомням, че в Австрия бяха касирани президентските избори именно заради гласовете по пощата.

 

В новия „закон“ е залегнала и процедурата Spitzenkandidat, която вече видяхме, че не работи, а и според договорите за ЕС Европейския парламент е този, който назначава Европейската комисия.

 

Ние, Българските патриоти, ще отстояваме до последно идеята, че ЕС е съюз от суверенни държави! Нашата идея е за Европа на нациите, на свободните национални демокрации, които най-сигурно представляват интереса на гражданите си.

 

Ангел Джамбазки