Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Идеята за обединена Европа може да живее само чрез сътрудничество между суверенни държави


2021-06-26 16:32 | коментара

Случи се с Договора от Маастрихт през 1992 г., случи се и с Договора от Лисабон през 2009 г. Постепенно и методично Европейската комисия старателно превзема компетенции, които по право би следвало да бъдат суверенни. Идеята за съюз, основан на свободното движение на хора, стоки и капитали, отдавна е забравена. Целта е проста - създаване на супердържава, подчинена на брюкселските бюрократи.

 

Демокрацията в случая изобщо не е от значение. Преди подписването на Договора от Лисабон беше пренебрегнат демократичният избор на ирландския народ, който отхвърли на референдум идеята за европейска конституция. Европейската комисия не се трогна особено и префасонира т. нар. “конституция” на "Договор за функционирането на ЕС" и в крайна сметка постигна целта си. Демократичният вот няма особено значение за новия СССР.

 

Точно както са казвали във въпросния СССР: “Наше дело право е, враг будет разбит, победа будет за нами.” Делото е Обединени европейски щати. Врагът са народите на Европа. А оръдието е Конференцията за бъдещето на Европа. Победата не трябва да даваме. Идеята за обединена Европа може да живее само чрез сътрудничество между суверенни държави. Бюрократите нямат място в този дебат.

 

Ангел Джамбазки