Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Липсата на информация за финансирането на Конференцията за бъдещето на Европа е грубо погазване на принципа за прозрачност!


2021-06-30 12:53 | коментара

Миналата година Европейският парламент предложи възможности за финансиране на дейности, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа. Кампаниите в социалните медии показват, че парите на данъкоплатците се използват за създаване на ангажираност сред младите хора и гражданското общество, както и за медийното отразяване на конференцията.

 

Мнозинството от членовете на ЕП гласуваха за отхвърляне на „ангажимент за пълна прозрачност“, свързан с финансирането на конференцията. Институциите на ЕС използват отделни бюджети за финансиране и на официалния уебсайт на конференцията няма информация относно финансирането или безвъзмездните средства, отпускани за конференцията. Това представлява грубо погазване на принципа за прозрачност относно разходването на публични средства.

 

Още по-притеснително е, че Европейската Комисия не може да отчете общото отражение на Конференцията за бъдещето на Европа върху бюджета и съответната разбивка на разходите по видове финансирани дейности. Това е един дебат, който тепърва трябва да бъде обсъждан. Според бюрократите и федералистите, легитимността на Конференцията е абсолютна. Ако обаче няма прозрачност в изразходването на средствата, за каква легитимност можем да говорим?

 

Ангел Джамбазки