Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Проектът на Доклада относно укрепването на демокрацията и свободата на медиите и плурализма в ЕС поставя на дневен ред притеснителни елементи


2021-07-03 13:02 | коментара

Европейският парламент най-сетне успя да постави важна тема в дневния си ред чрез създаването на Доклад на тема "Укрепване на демокрацията и свободата на медиите и плурализма в ЕС”. Той съдържа важни елементи, насочени в правилната посока, но има и няколко обезпокоителни насоки, с които не мога да се съглася. Остава се впечатлението, че гражданските и неправителствените организации трябва да бъдат третирани и възприемани наравно с журналистите. Няма как да подкрепя подобно твърдение, тъй като често сме свидетели на случаи, в които неправителствени организации получават неустановено външно или чуждо финансиране, например от държави като Саудитска Арабия, Турция, дори Русия.

 

В България пък народен представител в последния парламент бе човек, обявен за „бащата на фалшивите новини“, човек който създаде уебсайт, претендиращ да прави журналистика. А всъщност публикува лъжи, клевети и позорни неистини за политически опоненти. И този човек твърди, че защитава свободата на словото. Това обаче няма общо с реалността. Това не е свобода на словото, а клевета и открита измама. По тази причина категорично не е редно да се слагат всички под общ знаменател и ЕП трябва да бъде внимателен в подхода, който ще възприеме.

 

Журналистиката е изключително достойна и почтена професия. Журналистите трябва да бъдат защитавани и подпомагани, заради тяхната основна обществена функция, именно да бъдат имунна система на обществото. Затова трябва да се прави ясно разграничение между журналистика, разследваща журналистика и фалшиви лица и организации, отровни двойници, които зад маската на журналистика всъщност провеждат политически и клеветнически кампании, злоупотребяват с термини като „свобода на словото“ и „право на мнение“ и насаждат външни за европейския континент и държавите членове политики. Подобни НПО-та и фалшиви медии в Европа работят много, те прокарват интересите на Китайската народна република и Руската федерация. Такава пропаганда е видима в почти всички държави в ЕС. Затова е от особено значение да се направи ясно разграничение и да се подкрепи качествената журналистика, а не фалшивата такава.

 

Ангел Джамбазки