Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Всеки, дръзнал да каже историческата истина в РСМ, е обречен да бъде заклеймен, наказан и публично порицан


2021-08-05 14:32 | коментара

Тези дни, по повод една годишнина в българската история, упражненията по тежко словоблудство в РСМ качиха нови върхове. Ето отново, признание, че в Крушевска република някога, по време на Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание, не е имало македонци, се определя от северномакедонските медии като провокация. Най-сетне признание! Един професор от съсловието на видните скопски историчари да се появи, който назовава факти и събития с истинските им имена, каквито са записани и във всички автентични исторически извори. Разбира се, и той веднага е публично порицан, посочен с пръст като провокатор, който не се вписва в титовската пропагандна машина, организирана от властимащите в Скопие.

 

Това е един класически учебникарски пример по манипулация на историята посредством пропагандата на медиите. Обаче историческата истина по темата е само една, независимо на кого какво му се иска и колко знайни и незнайни интерпретации могат да си правят в западната ни съседка. Най-яркото проявление на Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание в Битолския окръг е превърналата се в светъл идеал за поколения Крушевска република. Когато самото въстание избухва в Крушево, тогавашните българи, власи и гърци се прегръщат по улиците. С началото на бунта в Македония живеят македонски българи, така както в Добруджа – добруджански българи, а в Мизия – мизийски българи. Въстанието е дело на македонските българи и никакви северномакедонци не е имало по това време.

 

Само напомням, че в началото на ХХ век в Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars (Carnegie Report), издаден през юли 1914 г., броят на българите,  населяващи територията, върху която днес се разпростира РСМ, варира от 300 – 400 000 до над 1 200 000 души. В издадената през 2001 г. книга на Й.Павловски и М.Павловски „Macedonia yesterday and today” се изброява днешната етническа популация в Република Северна Македония: македонци, албанци, турци, роми, сърби, власи, евреи, мюсюлмани, египтяни, хървати, черногорци, англичани, французи и руснаци. Българи вече няма. Премахнати са. Точно по тази причина всеки, дръзнал да каже историческата истина в РСМ, е обречен да бъде заклеймен, наказан и публично порицан, защото югоносталгизмът го изисква. Само че архивите се пазят, синовете на предците са живи и те винаги са по-силни от историческото късогледство.

 

Ангел Джамбазки