Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Република Северна Македония усилено се отдалечава от европейската си интеграция


2021-08-10 13:16 | коментара

Ето как в Скопие все по-сигурно започват да избират своя път на развитие извън Европейския съюз. Със заявката, че Северна Македония върви рамо до рамо със Сърбия по един път чрез инициативата “Мини Шенген”, която сами си създадоха като алтернатива, Заев показва на Европа, че няма никакво намерение да приключи с вредния и пагубен югоносталгизъм. Напротив, напук все повече върви към идеята за нова велика Югославия.

 

Да се правиш на обединител на Балканите в момент, в който разделяш целия регион, заради собствения си шовинизъм, е меко казано признак на безсилие. Единственото работещо решение за хората от двете страни на границата е да се оставят настрани личните стремежи и политическото его и просто да се направи това, което се очаква. А именно - признаване на историческата истина, зачитане на човешките права на самоопределение и спиране на езика на омразата. Смешен и жалък е опитът за извъртане на Заев във всички възможни посоки, само и само да не признае историческата истина. Не Ви ли прилича, уважаеми, това на клет опит ЕС да бъде накаран да забърза интеграцията и на чиста проба манипулация, чрез която се цели извиване на ръцете?!

 

В момента Европа се интересува основно от това дали РСМ е способна да реализира реформите, които се очакват от нея. А реалната картинка е, че докато хора като Заев управляват, страната е неспособна да покаже, че е готова за присъединяване. Този т.нар. Балкански съюз е пореден опит да се шикалкави и да се шмекерува. Типично по титовски.

 

Ангел Джамбазки