Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Време е двойните стандарти да останат в миналото - не сме второ качество хора!


2021-08-09 13:57 | коментара

Крачката за промяна не идва от ЕС, на тях двойните стандарти са им удобни

 

Време е двойните стандарти, които години наред ни бяха налагани като нещо нормално, да останат в миналото. Чрез промени в Закона за защита на потребителите за продажбата на стоки от една и съща марка, които да се предлагат у нас с по-ниско качество спрямо това в други държави от Европейския съюз.

 

Моята битка с двойните стандарти в ЕС не е от вчера – с колегите от ЕКР посветихме цяла кампания на този проблем, поставяйки особен акцент на битката с различните по качество храни в различните части на Съюза. Затова тези промени са важна стъпка към прекратяването на тази дискриминационна практика към страните от Западна Европа. Но подчертавам, че това са изменения, предложени от българските органи, а не от европейските чиновници, които иначе лицемерно говорят за солидарност и единност.

 

Премахването на двойните стандарти очевидно не е приоритет на управляващите ЕС. Напротив, за тях това е удобно, добре прието и те изобщо не се притесняват от Съюз, разделен на център и периферия. Сега се опитват да ни пробутат „светло бъдеще“ под формата на един по-тесен съюз, обезличаващ националните държави, поставяйки ги в подчинена позиция спрямо брюкселските бюрократи.

 

Подготвените промени в закона са голяма крачка към премахването на един недопустим двоен стандарт. Забраната за продажба на стоки от една и съща марка, които да се предлагат у нас с по-ниско качество спрямо това в други държави от ЕС, и прилагането на санкции чрез националното законодателство е крачка напред към защитата на българското. Изключително непочтена е демонстрацията, че в България и Източна Европа живеят някакви туземци, които заслужават по-нискокачествени продукти. Ние не сме второ качество хора. Ние не заслужаваме да ядем второ качество храна и да използваме второ качество продукти.

 

Ангел Джамбазки