Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Европа отново действа неадекватно по темата с мигрантите


2021-08-17 15:42 | коментара

Да се подписват декларации “на сляпо” е чиста форма на самоубийство и по този начин всички страни поставят своя собствен суверенитет под заплаха

 

Докато стотици хиляди мигранти ще започнат да напускат Афганистан и се очаква да тръгнат именно към Европа, какво прави самата Европа в този момент? Приема декларация със заявката, че за афганистанците и чуждите граждани граничните пунктове трябва да останат отворени, за да могат афганистанците да живеят достойно в безопасност. Отново дълбоко сбъркана политика, за която нито един брюкселски чиновник не си дава сметка до какви ужасяващи последствия може да доведе.

 

Колко безидеен и некомпетентен трябва да си, че да заявиш открито, че за чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат, пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени. Да подписваш подобни документи “на сляпо” е чиста форма на самоубийство и по този начин всички страни поставят своя собствен суверенитет под заплаха. Включително и България.

 

Да, на бягащите от война трябва да се помага, но не с цената на сигурността на гражданите в отделните страни на стария континент. Подобни действия от ЕС ще доведат до приемате на хора с неустановена самоличност и всякакъв произход. И в момента на кадрите от Афганистан с просто око се вижда, че напускащите са предимно млади мъже. Аз питам: кой ще гарантира сигурността след този "поет ангажимент". Кой ще може да даде уверение на хората, че континентът няма да бъде наводнен от хиляди бойци на терористични организации? Отговорът е ясен. И вместо да се съхрани, Европа обрича себе си и бавно се самоубива с подобни нелепи решения.

 

Тъжното в случая е, че никой не си е взел поука от миналия път, когато фрау Меркел учтиво покани всички. А още по-тъжното е, че България необмислено и лековато се включва в подобни декларации. Но тази сметка ще се пише на гърба на всички нас.

 

Ангел Джамбазки