Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Европа продължава да си затваря очите пред омразата, която се шири в Северна Македония срещу България


2021-08-21 14:36 | коментара

Вниманието е фокусирано върху защитата на човешки права и демокрация навсякъде другаде по света, но не и където трябва да бъде

 

Ако ЕК бъде попитана например за проблемите на екваториалните гори в Амазонската джунгла, за онеправдани и дискриминирани мигранти или дори, ако щете, за политическата ситуация в Мали, най-вероятно ще отговори с точна и детайлна информация и с много любезна либерална загриженост. Но когато става дума за България и явен огромен антидемократичен проблем като езика на омразата в страна кандидат за член на ЕС като Северна Македония, очевидно нещата не стоят така. Там се дават готови сервилни отговори на ангро.

 

Пореден пример за това, че Европа си затваря очите пред омразата, която се шири в Северна Македония срещу България, е отговорът до мен и моя колега Андрей Слабаков, забележете, не от кого да е, а лично от господин Оливер Вархели, който е Комисар по разширяването. Очевидно нито за него, нито за всички останали брюкселски бюрократи, видни защитници на човешките права и свободи, не представлява никакъв проблем, че представител на Младежкия съюз на ДПМНЕ нарича българите „татарски фашисти“, а българките обявява за леки жени. Прекрасно, уважаеми, чудесна професионална работа вършите. Ясно давате да се разбере, че Вашето внимание е фокусирано върху защитата на човешки права и демокрация навсякъде другаде по света, но не и където Ви е работата. Само че чрез подобни апатични отговори косвено се превръщате в защитници на всичко това, което битува в Република Северна Македония.

 

Напомням, че езикът на омразата спрямо България в Република Северна Македония е езикът на втората по големина партия в страната, а управляващите в нито един момент не направиха и най-малък опит да се разграничат, нито да го спрат или санкционират. И когато на фона на всичко това от страна на ЕК отговарят с готови шаблонни фрази, че следят отблизо събитията и насърчават за “взаимноприемливо решение”, изводът не може да бъде друг освен абсолютна демонстрация на пасивност. Уважаеми представители в Брюксел, извадете си най-сетне главата от пясъка и вземете категорична позиция, каквото отговаря на институцията, която представлявате. Такава, каквато всички знаем как можете да демонстрирате по отношение на проблемите с амазонските гори. В противен случай всички Вие се превръщате в едни големи подстрекатели към употребата на антидемократични похвати, срещу които толкова гръмко твърдите, че се борите.

 

Ангел Джамбазки