Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Шведски дипломат се опозори, обявинявайки България, че изнудва РСМ


2021-08-22 16:46 | коментара

Българите не сме изнудвачи, просто се борим за справедливост!


Да си специален пратеник на ЕС за бивша Югославия, да си специален пратеник на ООН за Балканите и да описваш настоящата ситуация между България и РСМ като "изнудване" прилича на тотално несъответствие с назначенията ти или на тежко политическо лицемерие. А да пращаш толкова болезнени, кървави и деликатни отношения като тези между Скопие и София в историята, хвърляйки върху тях булото на настояща нищожност, е като да стреляш срещу същността на Съюза, който представляваш. Това направи шведският политик Карл Билд със своя обиден, несъдържателен, позорен анализ на ситуацията на Балканите. 

          
                          
Дипломатът захваща баналният довод, с който платената пропаганда на Скопие опозори не един европейски политик - България целяла да отрече идентичността на Северна Македония. Нищо подобно! С платени клакьори и пропагандни европейски обиколки Заев и свитата му опитват да изкарат това истина, но то не е, г-н Билд. Това, което България иска, това, около което България е необичайно за последните десетилетия обединена, е да се приключи с огромният куп исторически фалшификации и лъжи и да се сложи край на югославската комунистическа пропаганда, която все още е политически коректив в Скопие. 

 

Нелепо е, че политици със заявка правят подобни компрометиращи ги изказвания. Затова съм длъжен да припомня на г-н Билд, че ЕС е създаден и с цел прекратяване на войните между съседите на Стария континент. Че пионерите на Съюза преследват идеала за мирна и обединена Европа. Че настоящото мото на ЕС е в същия дух - обединение за мир и просперитет. И когато изкарваш жертва на изнудване държавата, която репресира жителите си с немакедонско, неюгоносталгично самосъзнание, която не само не спира, но и насърчава поголовна реч на омразата към България, ти самият приветстваш това и го насърчаваш. А това не е етично и не е европейско. Тук трябва да се намеси Европа. Да искаш Балканите, но да не ги познаваш - тогава ти не помагаш, ти вредиш. Крайно време е Европа да инициира културно-исторически диалог, с помощта на който да изпълни своята цел за разширяване. Но това да не става за сметка на България. Ние не сме изнудвачи, ние се борим за справедливост. И не сме злопаметни - просто почитаме миналото си.