Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Единственото работещо решение за справяне с мигрантската криза в Европа е политика на нулева миграция


2021-09-02 15:41 | коментара

В момента ЕС се чуди как да се спаси от нова бежанска криза. Заявката от вчера е общо решение за засилване на граничната защита, за да бъде предотвратен безконтролен наплив на хора, както се случи през 2015 г. Това е някаква проява на общ разум, както и фактът, че засега няма конкретни обещания, че Съюзът ще приема на територията си масово хора от Афганистан. Вместо това обаче се появява на дневен ред ангажимент за съдействие на съседните на Афганистан държави за засилване на техния потенциал да осигурят защита, достойни и безопасни условия за приемане на бежанци. Едно нещо трябва да е ясно - с наливането на милиони европейски пари в помощи за съседните на Афганистан страни проблемът няма да бъде решен. Защото тези хора не искат да остават там. Тяхната основна цел е Европа и това беше доказано при миналата бежанска криза. Има два пътя, през които новата вълна от мигранти ще търси път към Западна Европа. Единият е през Централна Азия и държави като Украйна и Беларус. Другият обаче минава през Иран, Турция и оттам през България и Гърция. Излишно е да казвам, че това е най-краткият и най-предпочитаният маршрут.

 

Единственото работещо решение, което може да гарантира сигурността на Европа, е приемането на политика за нулева миграция и плътна защита на държавните граници. Не клишетата, с които ни облъчват в момента от Брюксел, като “координирани действия”, “общи решения” и всякакви други розови приказки по темата. Заедно с моите колеги, в качеството ни на български представители в ЕП, предприехме действия по надлежния ред и поискахме България да се присъедини към инициатива за нулева миграция. На национално ниво обаче продължаваме да настояваме за промени в закона на МВР, които внесохме в Народното събрание, и които биха узаконили съществуването на доброволни отряди, подпомагащи защитата на националната ни граница.

 

Нелегалната миграция не може да се управлява и не може да се спира. Нелегалната миграция не може да се узаконява. Тя трябва да се предотвратява и да не се допуска. Затова и държави като Австрия, Чехия и Дания вече взеха такова решение и отказаха да приемат нови мигранти. България, като една от най-застрашените, също трябва да предприеме политика за нулева миграция, за да гарантира националния си суверенитет. Това е единственото разумно и адекватно решение, с което управляващите, независимо кои са те, могат да противодействат и да защитят страната ни от безконтролно нашествие на хора, които биха застрашили националната ни сигурност.

 

Ангел Джамбазки