Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Външният натиск не може да бъде оправдание за отстъпление спрямо РСМ


2021-09-03 16:52 | коментара

Нямаме право да отстъпваме от нашите червени линии, защото правотата е на наша страна

 

В ситуация на политическо безвремие, здравна и предстояща мигрантска криза, България има нужда от ясна и твърда защита поне на позицията по безкрайно важен въпрос като еврочленството на Северна Македония. А в Словения държавният глава е достатъчно ясен, но не и достатъчно твърд.

 

След безброй опити за намеса в българската политика, ултимативни съвети и недопустими упреци, позицията на страната ни остава непроменена. И тя е следната: преговори между ЕС и РСМ започват с признаване на историческата истина, даване на права на гражданите с българско самосъзнание, премахване на фалшификациите от учебниците и спиране на езика на омразата към България.

 

Това е единствената възможна позиция, която можем да имаме и тя трябва да бъде твърда и последователна. Външният натиск не може да бъде оправдание за отстъпление, защото страната ни е подложена на такъв от момента, в който постави условията си. Това са нашите "червени линии", от които нямаме право да отстъпваме. На натиск се отговаря твърдо и ясно, защото цялата правота е на наша страна.

 

Изключително важно е България да излъчи кабинет и Народно събрание, които да защитят националния ни интерес не само пред РСМ, но и пред Европа и света. Защото в Скопие приеха резолюция, с която показаха ясно намерение да продължат да не изпълняват Договора за добросъседство. В същото време Зоран Заев даде също толкова ясно да се разбере, че червени линии Скопие създава само за България, че тези линии означават поставяне на "дадения процес в кутия" и че приятелите работят без червени линии.

 

Щом България - страна в Договора за добросъседство, не е приятел за Северна Македония, каквито и позорни линии да чертае Скопие, ние няма да отстъпим от нашите. Цената на подобно отстъпление ще бъде национално предателство.

 

Ангел Джамбазки