Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Вместо ултиматуми към България, ЕС да задължи РСМ да спазва човешките права


2021-09-07 12:52 | коментара

Преброяването в страната започна с репресии към решилите да се пишат като българи


Да намериш мъртва птица пред входната врата, при това разфасована. Да ти кажат, че не само с бизнеса ти, но и с бъдещето на децата ти е свършено. Ето това се случва в Северна Македония, когато на преброяването на населението обявиш, че ще се пишеш българин. Тези позорни събития са факт днес, в "най-подготвения кандидат за членство в ЕС". 

 

А преброяването започна преди броени дни. След 20-годишно отлагане по ред недемократични и неевропейски причини. Властите в Скопие зоват гражданите да участват "в името на един по-добър живот за бъдещите генерации". По-добър вероятно за бъдещите генерации югоносталгици и македонисти, а за българите в РСМ - над 150 000 доказани, а още хиляди са принудени да мълчат - първобитно сплашване, разорение и преследване до дупка.

 

Призовавам ЕС, който любвеобилно прегръща РСМ ежедневно, да следи изкъсо преброяването там и съпътстващите го процеси. И може би, ако има волята да види, ще забележи, че там няма свобода на волеизявлението, а какво остава за европейски ценности. Че там се следват стари кървави разпоредби от още по-кървави времена, а истината се прикрива с разпалване и насърчаване на омраза. Институционална и обществена омраза към всичко българско.  

 

И ако види най-накрая реалностите там, е редно ЕС да спре да поставя ултиматуми на България и да задължи нашите съседи първо да започнат да спазват човешките права. Едва след това да почукат на вратата на Брюксел.

 

Ангел Джамбазки