Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Трябва да е ясно, че една „височайша“ визита в Западните Балкани няма да промени Титовата реалност в Скопие


2021-09-15 17:16 | коментара

Нелепо лицемерно поведение от страна на германския канцлер Меркел

 

Германският канцлер Ангела Меркел даде оценка, че Република Северна Македония и Албания са изпълнили условията за започване на преговори с Европейския съюз. Само че да поставяш двете държави наравно е признак на огромна неподготвеност и непознаване на тематиката, с което всеки един политик меко казано „олеква“. Защото е пределно ясно защо, колко и как в момента Скопие изостава от Тирана.

 

Отново нито дума за бруталното нарушаване на човешките права, за потъпкването на основни ценности, за горенето на знамена и за всички коминтерновски похвати, използвани срещу хората с българско самосъзнание в  РСМ. Нелепо лицемерно поведение, по немски. Многократно е ставало ясно, къде е препъникамъкът в преговорите на РСМ с ЕС и всеки, който е неразбрал, просто се прави на ощипан.

 

От геостратегическа гледна точка ЕС (и конкретно Германия) преследва свой собствен интерес към членството на страните от Западните Балкани в ЕС. Но няма как разширяването да се случи на всяка цена, няма как една височайша визита в Западните Балкани да промени Титовата реалност в Скопие, колкото и да им се иска на някои хора. Защото България е равноправна страна членка на ЕС и нашата позиция трябва да получи тежестта, която заслужава. Клети са поредните опити за ухажване на европейските политици от властта в Скопие.

 

Ангел Джамбазки