Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Западът не разбира и не се интересува от българската позиция за Северна Македония


2021-09-20 12:38 | коментара

България трябва да продължи да отстоява своята твърда позиция, без значение от външен натиск и политически позиции

 

Западът не разбира и не се интересува от българската позиция. На тях просто не им пука. Те са написали в своя дневен ред: за да се противопоставим на Русия, трябва веднага да присъединим Северна Македония, Албания и Западните Балкани в Европейския съюз. И Габриел Ескобар, който е новият специален пратеник на Вашингтон за Западните Балкани демонстрира, че ще следва именно тази линия на поведение и дипломатически тон. А че това няма да реши проблеми, че ще вкара истински “троянски коне” в ЕС, дълбоко прикрита агентура и хора, които няма да се свенят да злоупотребяват с позиции и със средства, тези хора изобщо не го разбират. Те са определили: нашият дневен ред е РСМ да бъде приета в ЕС. Как трябва да го постигнем - като натиснем България. Самото им поведение е това, което е най-недопустимото в случая. Защото Западът действително гледа на България като на някаква държава второ качество, втора ръка в Европейския съюз, на която могат да кажат: „Ние имаме едно желание. Хайде, ние искаме да скочите. Хоп – скачайте“. Но това просто няма как да се случи.

 

Ясно е, че в някои посолства в София се поставят условия към определени български политически партии. И част от тях вече са се съгласили и са готови на националното предателство. Но е сигурно, че ако това се случи, то ще бъде катастрофално за тях. Аз не се съмнявам, че този вид натиск ще продължи да се случва. Това, което България трябва да направи, без значение от политическите партии, е да продължи да държи своята твърда позиция. Ние сме за членството на Македония в Европейския съюз, след като изпълни най-необходимите критерии, които са ясни. След като признае българите в Македония за държавотворен народ и ги впише в Конституцията, след като прекрати дискриминацията, натиска, политиката на преследване и неглижиране, след като изкорени езика на омразата и промени учебниците, които казват, че българите са човекоядци. Но тогава. Нека да стане. Преди това ние нямаме право да се съгласим и никой разумен човек в българското общество не би подкрепил подобно извращение.

 

Поведението на Запада и на западните ни колеги е разочароващо и недалновидно. То е много показателно защо и Европейският съюз, и САЩ в последните години се провалят с гръм и трясък във всеки един свой голям проект.

 

Ангел Джамбазки