Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Европейската комисия трябва да прекрати търговията с въглеродни емисии заради високите цени на тока


2021-09-24 11:31 | коментара

Само така ще се даде глътка въздух на бизнеса и икономиките в кризата, пред която е изправена Европа

 

Европа е в дълбоката рецесия, като голямата част от икономиките отбелязват спад на производството на глава от населението от 1870 г. насам. Европейската комисия предвиди 3,07 трилиона евро за справяне с кризата, породена от коронавируса. Затова и икономическите мерки са от изключително значение. По тази причина още в началото на тази година поставих пред Комисията въпроса за търговията с въглеродни емисии. В качеството си на европейски представител още тогава поисках от ЕК прекратяване на търговията с въглеродни емисии до края на икономическата криза заради високите цени на тока, за да се даде глътка въздух на бизнеса и икономиките.

 

На фона на всичко това Съдът на Европейския съюз постанови глоба за Полша в размер на 500 000 евро дневно заради това, че в страната не е спряла работата на мина за добив на въглища. Казусът доведе до един безумен европейски правен прецедент заради разширяване на добива в мината, извършено без “трансгранично съгласуване на въздействието върху околната среда”. Това е нагледно показно как ЕС може да оказва пряка намеса във вътрешните работи на една страна в общността. Още повече, че самата Полша твърди, че цялостно затваряне на една такава мина би застрашило стабилността на енергийната система на държавата, а това може да засегне и целия Европейски съюз.

 

В началото на годината Съдът на ЕС в Люксембург обаче излезе с друго едно решение, като отхвърли наложените от Европейската комисия по-високи екологични норми на големите горивни инсталации по общо заведено дело от България, Полша и Унгария. Точно тези норми, въведени от чиновниците в Брюксел, щяха да обрекат трите държави на десетки пъти по-скъп ток. Напомням, че в България около 100 хиляди български граждани са ангажирани пряко или косвено с топлоелектрическите централи и въглищните мини само в Маришкия басейн. Регионът изцяло зависи от това производство, а тогава решението на съда беше една малка победа за България и останалите страни. Благодарение на факта, че трите държави заведоха общо дело, зелените утопии на ЕК бяха отменени.

 

Ясно е, че европейският натиск за ликвидирането на въглищните централи в Източна Европа ще продължи в подкрепа на ултимативната „Зелена сделка“, която ще обрече стотици хиляди хора да останат без работа. Това е великата европейска соево-либерална идея. Забранява въглищата, атомната енергия и газа и остават само перките и пчеличките в синхрон с розовите всичколози. Но има ли някой брюкселски еврочиновник, който е в състояние да обясни безпрецедентния непукизъм, с който се намесват в политиката и вътрешните работи на една суверенна страна, която и да е тя.

 

Ангел Джамбазки