Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Заявките за военни действия от Анкара, в които намесват България, са опасна заплаха за страната ни


2021-09-25 16:52 | коментара
Мнозина може да съжаляват, че са подценили имперските кроежи на Ердоган
 
Турският султан Ердоган неотменно следва своята политика на подготвяне налагането на неоосманизма. Докато Западът нехае и на практика почти никой не се противопоставя на имперските му амбиции, диктаторът работи по предефинирането на ролята на Турция в международните отношения и превръщането ѝ във водещ фактор в ислямския свят.
 
Ясно е, че идеята за "Синя родина" е част от този методичен, опасен план, ясно е, че Ердоганова Турция конфликтува с Гърция за залежите от природен газ в Средиземно море. Но вместо да търси мирни начини да предяви претенциите си, той се опитва да ги наложи със загатване за военната мощ на своя султанат. Когато целта е възраждане на една много кървава империя, това не е изненада. Поне за нас, балканските държави.
 
Сега обаче научаваме, че идеята за военни действия е вече изкристализирала. И че България може да бъде замесена в тези националистически стремежи на Турция, а това е опасна заплаха за страната ни и за мира на Балканите. 
 
Знаем за интересите на Турция на Балканите, знаем и колко много разчита тя на мюсюлманските местни общности тук. А ако мощта на милионната армия на Ердоган бъде насочена към външните граници на ЕС, то мнозина ще се проклинат, защото са подценили Ердоган и неговите имперски амбиции.
 
Ангел Джамбазки