Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Добре е в Скопие да осъзнаят, че разликата между независимата и временната държава често е в политиците ѝ


2021-09-26 14:57 | коментара
На Косово Сърбия не им е важна, време е и РСМ да спре залитането към Белград
 
Великосръбската идея никога не е спирала да живее, но в последно време се работи активно върху възраждането ѝ. Това е факт. И тя е заплаха най-вече за Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Косово. 
 
Но начинът, по който гледат на нея тези държави, е много различен и може да бъде съдбоносен. Днешното изказване на косовския премиер е доказателство за това. 
 
Сърбия не е приоритет на Косово. Прищина осъзнава заплахата и не желае да бъде временна държава, а независима. Временната държава е лесна за манипулиране и най-вече лесна за обратно присъединяване. Косово е държава, управлявана от политици, които не се страхуват да заявят на Сърбия, че не им е много важна. Жизненоважно е и Северна Македония да осъзнае, че е такава и да спре залитането към Белград. 
 
Защото не друг, а Сърбия превръща все по-сигурно братска Македония в най-антибългарската държава изобщо. Думите на Курти дават отговор на въпроса кой и защо слага подводни камъни на Скопие по пътя им към ЕС. Кой и защо изостря антибългарската реторика, кой и по каква причина съветва РСМ да третира българския елемент там по титовски. 
 
Разликата между независимата и временната държава често е в хората, които я управляват.
 
Ангел Джамбазки