Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Урсула фон дер Лайен трябва да си отвори очите и да проумее, че пътят на Северна Македония към ЕС минава през София


2021-09-28 19:53 | коментара

Председателят на ЕК ползва заучени фрази и се мъчи да реализира някакъв „успех“, започвайки преговори с Албания и Северна Македония

 

Урсула фон дер Лайен все повече затъва в собствената си безпомощност. На посещението си в Албания и Северна Македония тя заявява, че подкрепя започването на преговори за двете държави до края на годината. Говори за напредък, за реформи, за приятелство. Къде ги видяхте тези реформи, г-жо фон дер Лайен? Дори Държавният департамент на САЩ подчерта, че прилагането на законите за борба с корупцията в Република Северна Македония е слабо и селективно.

 

Все повече се убеждавам, че ръководителят на Европа няма никаква представа къде се намира, а вместо това ползва заучени фрази и се мъчи да реализира някакъв „успех“, започвайки преговори с Албания и Северна Македония. И това на фона на крайно неуспешния мандат на фон дер Лайен като председател на Европейската комисия.

 

Ако приемем, че Албания е покрила критериите, то аз не виждам причина страната да не бъде отделена от Северна Македония, която първо трябва да разреши спорните въпроси с България. А те всъщност не са толкова спорни, просто някой най-накрая трябва да скъса връзката с Белград и Москва и да потърси подкрепата на братска София. Ние винаги ще я дадем. Няма как обаче Зоран Заев да нарича България „нацистка държава“, без значение от визирания исторически период, просто защото в нашата държава не е имало нито нацизъм, нито фашизъм. Припомням само, че ние сме единствените, спасили своите евреи.

 

Няма как ние да пуснем в ЕС държава, в чиито учебници се пише за „българския фашистки окупатор“, но не съществува и един ред за арестите, убийствата и преследванията срещу българите в Македония, нито по времето на Кралство на сърби, хървати и словенци, което по-късно е преименувано на Кралство Югославия, нито за времето на комунистическа Югославия.

 

Години наред ЕК ни представяше розова картина за Република Сърбия, но в последните дни виждаме резултата от провежданата лицемерна политика. За да говорим за бъдещето, ние трябва да се помирим с миналото, а това означава пълно скъсване с наследените югославски порядки и антибългарски позиции. Пътят на Северна Македония към ЕС минава през София!

 

Ангел Джамбазки