Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

България е длъжна да защитава своя национален интерес и да отстоява позициите си


2021-09-29 13:27 | коментара

След сигналите за случая на гавра с български паметник, намиращ се на територията на Северна Македония, днес Министерството на външните работи реагира по темата. Институцията връчи протестна нота на временно управляващия посолството на югозападната ни съседка Владимир Кръстевски заради брутално премахнатите части от автентичния текст на монумента и променените имена на загиналите четници.

 

България е длъжна да защитава своя национален интерес и да отстоява позициите си. По тази причина е важно и искането за предприемане на необходимите действия от компетентните власти в Скопие за издирване и възстановяване на оригиналния паметник.

 

В качеството си на европейски представител реагирах на момента и сезирах ЕК за поредното посегателство към историята и паметта на героите, дали живота си за свободата на Македония и обединението на България.

 

Защото както ние, така и Европа трябва да има адекватна реакция към подобни срамни и грозни деяния. Единната позиция за нетърпимост към всичко това е единственият начин омразата към България да бъде изкоренена.

 

Ангел Джамбазки