Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Недопустимо е РСМ да упреква България в поставянето на нови условия за еврочленството им


2021-09-29 16:21 | коментара
Нашите искания са отдавна ясни и те многократно са уведомявани за тях
 
В РСМ могат да фабрикуват нови и все по-абсурдни обвинения към България всеки ден, нещо, което с успех биха могли да превърнат в национален спорт, но да упрекват страната ни, че постоянно поставя нови условия и иска нови отстъпки в разговорите със Скопие относно пътя им към ЕС, е недопустимо. 
 
Нашите условия, уважаеми, са ясни, формулирани са от почти година и многократно сте уведомявани за тях: пътна карта за изпълнение на Договора за добросъседство, отказ от претенции за национално малцинство, езикова клауза, прекратяване на езика на омразата и присвояването и фалшифицирането на българска история, редактиране на българомразките учебници и възстановяване на унищожени или преправени български паметници там.
 
България няма против нашите искания и споразуменията в пътната карта да бъдат международно гарантирани. Ако това означава най-накрая да се изпълни поне едно условие, дори ще настояваме за това. Защото досега чухме много обещания, много празни думи, но не видяхме и една крачка в посока решаване на проблемите. На практика преговори няма, като вината е изцяло на югоносталгично Скопие. След поредица от позорни опити да бъдем заобиколени, вярвам, че Зоран Заев разбра неизбежното: Пътят на Република Северна Македония минава през София. 
 
Като човек, който има историята за хоби, г-н Тодоров би трябвало добре да знае, че Люпчо Георгиевски може да докаже думите си за това, че населението във Вардарска Македония посреща българските войски като освободители. Има снимки, видеа, документи, разкази и още много доказателства, с каквито обаче привържениците на тезата за "българския фашистки окупатор" не разполагат. Те умеят да фалшифицират паметници, да крадат история и да съчиняват факти. И те не влизат в дебати, защото рискуват да застрашат националната си кауза - да мразят България до безпредел.
 
Ангел Джамбазки