Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Гърция трябва да разбере, че е част от съюз, в който отделните държави са пълноправни членове


2021-10-01 18:16 | коментара

Номерата с подскачания и изнудвания няма да продължават да минават

 

Гръцкият премиер не подкрепял съпротивата на България по отношение на присъединяването на Северна Македония към ЕС. Дали има останал още някой, който да е изненадан от лицемерно изказване с адрес Атина? Ненужно усложнение била българската позиция според Мицотакис. Интересно ненужно усложнение ли беше, когато Атина поставяше на колене целия Европейски съюз? И как за наследниците на еднополовата любов от „охи” и „ихо” стана „тихо”. Ненужно усложнение ли беше един 30-годишен спор, който Гърция водеше със своя съсед?

 

Разликата в позицията на България и тази на Гърция е огромна и тя е принципна и исторически обоснована. Разликата е в това, че големият проблем на Гърция изобщо не беше името на Македония, а да не се постави въпросът за населението в Беломорието. Единственото разделение на Македония е в следствие на гръцката намеса. Единственото разделение на Македония е това между Вардар и Пирин от една страна и Беломорието от друга. И то ще падне. И в това се състои големият проблем за Атина, както апропо винаги е било в историята по нашите земи.

 

Гърция трябва да разбере ясно и недвусмислено, че е част от съюз, който има правила и тези правила трябва да се спазват. Отделните държави са пълноправни членове и това никога и по никакъв начин не може да бъда пренебрегнато. И техните номера с подскачания и изнудвания няма да продължават да минават.

 

Ангел Джамбазки