Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Образованието ни има нужда от възстановяване на доверието в учителите и стимулиране на обучението в различни сфери


2021-10-02 15:55 | коментара

Нуждата на индустрията от кадри с технически умения трябва да е във фокуса на образованието и предприемачите

 

В контекста на дебата за Бъдещето на Европа един от въпросите, които трябва да поставим в центъра, е този за образованието. То е това, което възкресява българската нация в най-тежките моменти. Тогава обаче цялото общество е уважавало учителите и думата „даскал" е била изпълнена с голяма почит. А ние живяхме във време, в което учителите бяха унижавани, осмивани и лошо заплатени.

 

Учителската професия не е от привлекателните за младите хора, преподавателите започнаха да се демотивират и средната им възраст се повиши, защото нови хора не влизаха в образованието. Това доведе дотам двете вълни в обществото ни - на системно опростачване и на подменяне на ценностите на знанието с ценностите на някаква фалшива реалност, да се сблъскат и да се завихрят в някаква перфектна буря.

 

Нивото на образованието ни зависи от възстановяването на уважението и доверието в учителския състав и човешкия фактор. Това минава не само през продължаващо повишаване заплатите, което се случи през последните 4 години, макар и много закъсняло, но и през това да бъдат привличани хора, които да нямат такава разлика в поколенията спрямо обучаващите се, за да могат поне да им задържат вниманието и да бъдат адекватни на новото време. Това е и позицията, която защитих по време на дискусията „Бъдещето на Европа през погледа на младите“.

 

Образованието в различни сфери трябва да се стимулира, като един от начините е то да бъде насочено и към професионалната реализация. В момента в България има десетки, дори хиляди свободни работни места с много сериозни възнаграждения, за които просто няма кадри. Няма ги, защото това образование не е атрактивно и никой не се обучава там. Но съвременната индустрия изисква и кадри с технически умения и това трябва да бъде във фокуса на образованието и предприемачите.

 

Ангел Джамбазки