Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Инициативата Три морета може да се противопостави на централизацията в ЕС


2021-10-04 12:05 | коментара

Тя би могла и да е от стратегическо значение за отбраната и сигурността

 

Провелата се тези дни трета среща на европейските граждански панели по повод „Конференцията за бъдещето на Европа" едва ли ще повлияе на все по-засилващата се политика на централизация на ЕС. В тази ситуация за България има едно разумно решение и то е обръщане към инициативата „Три морета“, позната още като „Интермариум“ (Междуморие). Това е политически проект на 12 европейски държави членове на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

 

В исторически план регионът на Централна и Източна Европа е поле на борби между големите сили на запад и на изток. След Втората световна война той попадна в съветската сфера на влияние и развитието му беше забавено с десетилетия. След падането на Берлинската стена се появи нова надежда за бързо наваксване на загубеното време чрез интеграция в Европейската икономическа общност (ЕИО). След 30 г. обаче става ясно, че тази надежда е преминала в по-скоро здравословен скептицизъм.

 

Европейският съюз, който наследява ЕИО, не спира да проявява амбиции за регулация на все повече сфери от социално-икономическия живот на страните членове. Този въпрос стои на дневен ред още след подписването на Договора от Маастрихт, като е особено изострен след Договора от Лисабон.

 

Икономическата свобода вече е мираж, а двойните стандарти, ощетяващи сравнително по-бедните страни членки, в сфери като храни и пазар на труда са банална реалност. Още по-тревожен обаче е процесът по санкция на ценностите. Новото политбюро в Брюксел, заменило това в Москва, се опитва да налага своята извратена версия на „европейски ценности“. То цели изземане на компетенции в сферата на семейството, културата и образованието, пренебрегвайки темели на нашата европейска, християнска култура. Инакомислещите страни като Унгария, Полша, България и Румъния биват подлагани на наказания и непрестанна критика, само защото искат да защитят ценностите, посочени от Робер Шуман, бащата на модерната идея за бъдещето на Европа.

 

Ето защо, съвсем естествено страните от Междуморието вървят към процес на усилено сътрудничество и причините за това не се изчерпват само с нежеланието за последваща централизация на ЕС. Нека не забравяме, че на източната граница на региона има враждебни сили, които представляват военна и икономическа заплаха, а „Триморието" е и проект със стратегическо значение за отбраната и сигурността. Държавите в него биха могли да формират мощна коалиция, която да се противопостави на псевдодемократичната „Конференция за бъдещето на Европа“.

 

Ангел Джамбазки