Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Двустранен протокол между България и Северна Македония е добра стъпка, но само този документ не е достатъчен


2021-10-07 12:40 | коментара

Гаранциите трябва да бъдат дадени от институциите на ЕС

 

Стана ясно, че на дневен ред е нов двустранен протокол между България и Северна Македония към Договора за добросъседство. Един лист хартия едва ли ще бъде достатъчен гарант, но при всички положения това е добра стъпка. Преди всичко обаче правителството на РСМ трябва да предприеме предварителни стъпки, с които да покаже, че е твърдо решено да извърши необходимите промени съгласно Договора за добросъседство с България. Гаранциите по такъв Двустранен протокол трябва да бъдат дадени от институциите на ЕС. Но преди изобщо да започне този разговор, трябва да има истински действия. На първо място РСМ трябва да впише в своя устав българите в страната като държавнотворен елемент, равен с другите такива. Защото отдавна вече сме свикнали да чуваме властта в РСМ да дава едни заявки, след което да прави нещо коренно различно. Последният пример е кощунствената промяна на паметната плоча на български войвода и неговата чета, за която доста нелепо си измиха ръцете.

 

Вината за забавянето на целия процес е изцяло в РСМ и нейното правителство, които си мислеха, че с протакане, отлагане и мишкуване ще успеят да направят така, че западните държави да повлияят на България. Това очевидно се случва, само че резултатът, който те искат, не се получава. Ние няма да отстъпим. Затова и Скопие няма полезен ход оттук нататък.

 

Увеличаването на натиска върху България от страна на Европа е налице. Но позицията на българската власт трябва да остане ясна и непоклатима. Защото тя е справедлива, умерена и в духа на българския национален интерес.

 

Ангел Джамбазки