Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Отказването от въглищната енергетика е безумие, което ще струва много скъпо на българските граждани


2021-10-09 11:20 | коментара

Следващата седмица ще бъде решаваща за съдбата на въглищните централи, тъй като България трябва да посочи дата за прекратяване на производството. Единствената разумна дата за подобно вредно решение е тази, преди която и последният български миньор, който е започнал работа днес, ще има възможността да се пенсионира.

 

Въглищата у нас са единственият изворен източник на електрическа енергия. България може да внася нефт, газ и ядрено гориво, но въглищата са национален ресурс. Затова ние не можем и не трябва да си позволяваме безотговорно и с лека ръка да се лишим от своето суверенно производство, заради налудничави идеи и огромния лобизъм, наречен “Зелена сделка”. Европейските бюрократи всеки ден, ежеминутно се стараят да превърнат “въглища” в мръсна дума, защото така им е угодно.

 

Оправданието на служебните министри и шикалкавенето с Плана за възстановяване показва, че тези хора са неграмотни и некомпетентни и не знаят какво точно правят. Аз стоя зад предложението си да не бъде записвана подобна крайна дата, защото това е срок, за който никой в момента не може да гарантира какъв трябва да бъде. И към днешна дата съществуват работещи технологии на европейския континент, чрез които вредните газове не се изпускат в атмосферата. Не трябва да се налагат забрани по болшевишки, а да се търсят нови технологии.

 

Отказването от въглищната енергетика е безумие, което ще струва много скъпо на българските граждани. А те винаги трябва да бъдат на първо място и да са основен приоритет за страната ни, независимо от това кой управлява.

 

Ангел Джамбазки