Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ЕК трябва да предприеме действия по включването на ядрената енергия в списъка на благоприятните за климата и околната среда източници


2021-10-11 14:05 | коментара

На фона на сериозното поскъпване на природния газ, летящите цени на електроенергията и задълбочаващата се криза в Европа, най-после проява на малко разум. Но по-добре късно, отколкото никога. Това е тема, която от години поставям като важна за страната ни и по която, с подкрепа на мои колеги, инициирах отделен дебат в ЕП. Европейската комисия е длъжна да предприеме действия по включването на ядрената енергия в списъка на благоприятните за климата и околната среда източници. Факт е, че приоритетното ѝ развитие би отворило близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа. Факт е също така, че всички аргументи срещу атомната енергетика на крайно левите зелени екстремисти са абсолютно несъстоятелни, защото и към днешна дата тя остава благоприятна за климата и околната среда.

 

Ако беше в сила зелената утопия на соевите талибани, сега кризата щеше да бъде в пъти по-тежка. Ясно ми е, че мнозина от тези лобисти ще продължават да развиват черен ПР именно срещу атомната енергия. Собственото им тежко противоречие е видно и с просто око - те подчертават проблема със замърсяването от парникови газове и фини прахови частици, но в същото време заемат твърда политическа позиция срещу ядрената енергия. Чудя се дали ще дойде денят, в който ще видим някой от либералните талибани, който да е монтирал на покрива на къщата си фотоволтаик или перки и батерии в собствения си двор, след като толкова милеят за алтернатива на атомната енергия. Безумните призиви за унищожаване на европейската и в частност на българската енергетика до 2050-та година са огромна заплаха за националната сигурност както на България, така и на Европа.

 

Развитието на българската ядрена енергетика е въпрос от национално значение, тъй като това отхвърля потенциалната зависимост от чужди страни, развива икономиката, давайки хляб на хиляди семейства, и в същото време осигурява енергийната сигурност на страната ни. Това е последният високотехнологичен отрасъл в българската икономика и ние трябва да продължим да го браним и да не позволяваме под нечий натиск да се откажем с лека ръка от него.

 

Ангел Джамбазки