Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Поставянето на краен срок за затваряне на въгледобива в България е националнопредателско и не бива да се допуска


2021-10-15 20:31 | коментара

Не можем да си позволим да унищожим доброволно и с лека ръка гръбнака на своята индустрия и енергетика

 

Поставянето на краен срок за затваряне на въгледобива в България е националнопредателско и не бива да се допуска! Отписването на въглищната енергетика е преждевременно и унищожаването на този отрасъл е вредно за нашата държава. Затова ще настоявам независимо кое е следващото правителство, то да не поставя срокове, тъй като това ще е предателство не само към миньорите и енергетиците в Маришкия басейн, но и към всеки един български гражданин. Защото едно е социалният въпрос за работните места, друго е цената, която ще плати всеки българин, след като е сигурно, че при затварянето на въглищните централи цената на тока ще скочи до небето.

 

Вместо да се влагат трилиони в лобизъм и купуване на китайски перки и слънчеви панели, може да се инвестират средства в иновации, които да направят производството на ток от въглища по-малко замърсяващо. Може да се работи за преработката на въглеродните емисии и използването им в химията. Такива инсталации вече действат на територията на Европейския съюз.

 

Затова е абсолютно погрешно да се слагат крайни срокове. Не бива да се обвързват договорености с тях, защото всички помним, че за АЕЦ „Козлодуй" на България бяха давани крайни срокове и страната ни затвори четири реактора. А по-късно се оказа, че изобщо не е имало крайни срокове, но цената беше платена от всички българи.

 

Според експерти в енергетиката има неразкрити още залежи, които могат да бъдат използвани, но посредством технология, която да щади здравето на българите, защото това е най-важно. България не може да си позволи да загуби милиарди от Плана за възстановяване, но може ли да си позволи да унищожи доброволно и с лека ръка гръбнака на своята индустрия и енергетика? Не, не може, и това трябва да е ясно на тези, които вече безотговорно са готови да декларират крайни срокове.

 

Ангел Джамбазки