Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Лицемерно е след 30-годишния спор Гърция да се меси в решенията на България за РСМ


2021-10-17 17:12 | коментара

В южната ни съседка добре познават метода на Скопие с присвояването на история, но се правят на ощипани

 

Гърция иска. Гърция настоява. Гърция подкрепя Северна Македония за ЕС и осъжда България. Чудесно, но не са ни нужни оценки и ултиматуми точно от Гърция. Спорът на Скопие и София продължава няма и една година. Спорът между Скопие и Атина продължи близо 3 десетилетия и блокираше членството на РСМ и в ЕС, и в НАТО за този огромен период.

 

Нужно ли е да напомням, че тези 30 години не продължиха да се трупат, защото Северна Македония отстъпи. Не Гърция, а РСМ. И управляващите в Атина като г-н Варвициотис едва ли са се трогвали, ако през този период някой съсед или друга страна член им е давала препоръки и ултиматуми как да действат. Още повече, че нашата южна съседка най-добре познава метода на поколения управляващи в Северна Македония с присвояването на история. И днес те нямат право да се правят на ощипани, когато някой друг иска да предпази собствената си история от брутална кражба. Апропо, това е само един от похватите на властта в РСМ, сред другите е създаването на нечовешки режими.

 

На фона на всичко това е изключително лицемерно да се изтъква силната гръцка подкрепа спрямо евроинтеграцията на Северна Македония. Още по-лицемерна изглежда препоръката на заместник-външния министър на Гърция към Зоран Заев за цялостно, последователно и точно изпълнение на Договора от Преспа. Докато България продължава да чака да се изпълни поне една точка от нейния договор с РСМ, бих посъветвал гръцките политици да не си позволяват намеса във вътрешните ни работи по отношение на Северна Македония.

 

Ангел Джамбазки