Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Задънената улица Коридор номер 8


2021-10-19 17:11 | коментара

Коридор номер 8 не е просто една емоция, това е икономика и създаване на поминък за хората от районите, в които ще бъде изграден

 

Вероятно това е стотният пореден меморандум, който се подписва за печалния вече Коридор №8. Децата пораснаха, транспортна мрежа още няма. Щеше да е комично, ако не беше толкова жалко. През годините се наслушахме на лицемерните приказки от страна на ЕК как изграждането на този коридор ще допринесе за стабилизирането на Балканите, засилването на сътрудничеството между ЕС и страните от Югоизточна Европа и още много напудрени и красиви общи приказки. Всички те обаче и до днес не са изпълнени със смисъл.

 

Преди 11 години в Тирана се състоя форум, на който се решаваше удължаването и трасето на Коридор №8, днес отново подписваме документи за дългосрочно планиране и координирано развитие. Това зацикляне не е полезно за нито една от държавите, защото транспортният проект не е просто една емоция, това е икономика и създаване на поминък за хората от районите, където ще бъде изграден.

 

Коридор №8 отдавна трябваше да поеме по нов път. Стопирането и недоизграждането му са добре дошли за прокарването на просръбски и проруски интереси в региона. А неведнъж досега властта в Северна Македония демонстрира открито нежелание да съсредоточи усилия в изграждането на своята част на Коридора, свързващ Черно и Адриатическо море. България обаче трябва ясно да покаже, че този проект е приоритет за страната ни, защото той ще бъде от полза на всички граждани и целия южен фланг на ЕС. Това ще се случи не с редица преподписани меморандуми, а чрез ясни и целенасочени действия от страна на правителството и изпълняваната от него политика.

 

Ангел Джамбазки