Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Натискът върху България и отказът да се уважи позицията ѝ като страна член още повече руши доверието в ЕС


2021-10-20 18:59 | коментара

Питам г-н Вархеи: колко струват реформите на Скопие, ако там се нарушават човешките права?

 

Когато става дума за Северна Македония и европейски чиновници, думата "незабавно" и ултимативният тон не би трябвало изобщо вече да ни изненадват. Ето, и г-н Вархеи се притесни от македонските брътвежи, че е "бугарофил" и отново се върна към ултиматумите. Той твърди, че РСМ е показала решителност и е отбелязала сериозен напредък в прилагането на необходимите реформи.

 

Това е чудесно, ако е вярно, но колко струват реформите на Скопие, ако ситуацията с човешките права там е по-тежка от всякога?

 

Защо нито един европейски чиновник дори не спомена в докладите и изказванията си по отношение на процеса по разширяване, че в Северна Македония се репресират българи? Малко ли сигнали бяха получени в Брюксел, малко ли говорихме с колегите от трибуната на Европейския парламент какво се случва там?

 

Пет пари ли не струва фактът, че в РСМ правят измислени реформи, а нарушават системно и грозно почти всички ценности, които пропагандира Европейският съюз - човешко достойнство, права, свободи и т.н.

 

Натискът върху България и отказът да се уважи позицията ѝ като страна член още повече разколебава доверието в този Съюз, който продължава да доказва, че толерира нарушаването на собствените си критерии.

 

Ангел Джамбазки