Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Напредъкът на страните от Западните Балкани не може да бъде поставян под общ знаменател


2021-10-26 13:40 | коментара

Черна гора е пример за държава, която полага усилия по пътя към европейската интеграция

 

В дебатите в ЕП относно интеграцията на Западните Балкани често се пропуска напредъка на държавите, които наистина полагат усилия да вървят по пътя на европейската интеграция. Такава държава е Черна гора.

 

Интересни са някои публикации от последните седмици, от които ясно личи работата на властите в правилната посока. „Арестуваха бившия директор по националната сигурност Деян Перуничич във връзка с открито подслушвателно устройство в кабинета на главния специален прокурор Миливое Катнич“, „Черна гора арестува бивш военен за убийства и изнасилвания във войната в Босна“, „Черна гора ще бъде първа по икономически растеж в Централна и Източна Европа за 2021 година“. Споменавам тези заглавия, защото зад тях се вижда стремежът на черногорската държава да установи върховенство на закона и да пребори мафиотизирането на държавата. Нещо, което не може да се каже за Сърбия, където все по-често излизат информации за срастването на държавата с различни престъпни групировки. И тук не става въпрос само за връзки, а за изпълняването на определени поръчки. Става дума за пипала на сръбската мафия на цялата територия на Западните Балкани, с подкрепата на сръбската държава.

 

Разликите между държавите от Западните Балкани са видими. Затова Черна гора заслужава да бъде поздравена за борбата с организираната престъпност, отстояването на  собствената си независимост и следването на препоръките на европейските институции.

 

Ангел Джамбазки