Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Бъдещето на Европа не е на федерализма, то принадлежи на суверенните държави


2021-11-18 18:19 | коментара

Ако ЕС се подведе и тръгне по линията на диктатурата на федерализма, това ще приключи по начин, който вече е наблюдаван

 

По време на дебатите в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа се дава думата на една част от ЕП - федералистката. Би било редно обаче, когато обсъждаме бъдещето на континента да има поне идея за равнопоставеност и да се чува и другата гледна точка. Когато говорим за права на човека, всички трябва ясно да си дадем сметка какво представляват те. Правата на човека и върховенството на закона означават едно - еднакво, равноотдалечено и справедливо правосъдие. Но това, което се разбира от дебатите в Конференцията за бъдещето на Европа, е налагането на идеология, политика и желание да се променят закони в редица държави.

 

Посоката, в която бъркат много от моите колеги в ЕП, е идеята, че ЕС е еднонационална държава. Но той не е. В Съюза все още има различни държави и нации и те имат своята културна идентичност и разнообразие. Някога идеята за ЕС беше единство в многообразието. Някои държави имат едни културни особености, други имат различни. И именно това единство в многообразие предполага уважение към различните културни и правни традиции. Или поне така би трябвало да бъде.

 

Впечатлен съм обаче от някои комсомолски планове, които се представят по време на дебатите за бъдещето на Европа в ЕП. Уви, повечето от тези хора не знаят какво означава Комсомол. Но за добро или за лошо, аз знам. Защото Комсомолът следваше сляпо идеите на Ленин, Троцки и Сталин. Тези идеи бяха прилагани в продължение на 50 години в нашите държави от Източна Европа и те нанесоха тежки поражения. Болшевизмът и комунизмът предполагаха едно мислене и е редно тези хора, които не са запознати с това какво беше да има само една идеология, да бъдат така добри да се просветят. Защото не трябва да се допуска това да се повтаря. Точно поради тази причина в ЕС трябва да се уважава и да се насърчава многообразието.

 

А когато говорим за права, те трябва да бъдат спазвани от всеки. Ако на някого не му харесва това, което друг казва или прави, той трябва да има правото да го сподели. Това е свободата на словото. Ако някое общество има своя вътрешен ред, то също трябва да има право да го заяви. Ако ЕС се подведе и тръгне по линията на диктатурата на федерализма, това ще приключи по начин, който вече е наблюдаван и не е особено приятен.

 

Ангел Джамбазки