Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Докато в Северна Македония властва див болшевизъм, България няма да отстъпи от националния си интерес


2021-11-19 13:51 | коментара

ЕС и всички брюкселски чиновници, министри, дипломати трябва да са наясно, че едно са намеренията, друго действията и трето постигнатите резултати

 

Дали австрийският външен министър е запознат с това, че в Северна Македония на българското знаме се отговаря с огън и пистолет? Или с това, че българските книги са буквално забранени, фактите в учебниците се подменят, а един официален документ, какъвто е Договора за добросъседство, изобщо не се изпълнява. Дълбоко се съмнявам. А ако знае, още по-лошо за него, защото това би означавало, че нарушава собствените си принципи и идеите, върху които се гради не просто целият ЕС, но и собствената му страна, на която е избрал да служи. И в двата случая изказването му е неадекватно, лишено от смисъл и абсолютно лицемерно. Лъжите, които Скопие пробутва пред Европа, няма да останат неразобличени.

 

Австрия може за много неща да настоява, но България също настоява. Настоява за защита на права, честност, демократичност. Настоява за истината. И когато темата касае нашият собствен интерес - като пълноправен член на ЕС - ще продължим да го защитаваме, докато всички най-сетне проумеят реалната ситуация в Северна Македония. А тя е, че там продължава да властва див болшевизъм, който никога не си е тръгвал, бълва се всекидневно яростна пропаганда и език на омразата към България и българите и системно се нарушават човешки права.

 

И ЕС, и всички брюкселски чиновници, министри, дипломати или просто лобисти, трябва да са наясно, че едно са намеренията, друго действията и трето постигнатите резултати. Скопие ще има вето, докато не се осъзнае най-сетне, не спре със сръбските кафански номера и не изпълни безусловно Договора за добросъседство. Нищо повече, нищо по-малко.

 

Ангел Джамбазки