Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

В Европа се прави опит за поставяне на въпроса за „македонско малцинство” в страната ни


2021-12-01 13:08 | коментара

Такова малцинство в България няма и това е тема, по която не може да има две мнения

 

В Европа се прави опит от крайнолевите да се поставя въпроса за съществуването на „македонско малцинство” в България. Напъните на представителите на крайната левица в ЕП е да вкарат въпроса в доклад на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Предложението идва от познатата ни ирландската депутатка Клеър Дейли. Тя отдавна е доказала, че има афинитет да се занимава с вътрешнополитически теми в България. Само че този път се минават всякакви разумни граници. Чрез това позорно предложение Европарламентът се опитва да налага коминтерновски тези за „македонско малцинство” в България и доказва, че продължава да оказва системен натиск срещу нас като национална държава.

 

Македонско малцинство в България няма и това е позиция, по която не съществуват нито две мнения, нито каквито и да било спорове. Всякакви заигравки с темата с малцинството, идващи от високо европейско ниво, са равносилни на лъжи и манипулации и дори на умишлена атака към страната ни. Поставянето на този въпрос в рамките на дебат относно върховенство на закона няма нищо общо с обективната реалност и това трябва да е много ясно на всички колеги в ЕП.

 

България няма да допусне компромиси, независимо от  безумните опити за създаване на нещо изкуствено, което категорично противоречи с нашата история. За пореден път ЕП демонстрира, че работи в разрез със собствените си ценности и принципи и започва системно да ги нарушава. А това е много лош сигнал за посоката, в която поема ЕС като цяло, и в частност в познанията си относно балканския регион.

В качеството си на български представител в ЕП няма да допусна подобни гаври с българщината и със суверенитета на страната ни. Защото това е националноотговорната позиция, която всички трябва да защитаваме, докато брюкселските бюрократи и европейските институции не прозрат истината.

 

Ангел Джамбазки