Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Бъдещето на Западните Балкани ще окаже влияние върху целия Съюз


2021-12-02 14:37 | коментара

Западните Балкани са най-уязвимата част от Европа по отношение на външната намеса и тяхното бъдеще ще окаже влияние върху цялостната линия за развитие на европейските държави. В региона съществуват исторически обвързаности, които трудно биха били разрушени. Такъв пример е връзката между Белград и Москва. Сърбия е основният проводник на руски интереси в Западните Балкани, а инициативата „Отворени Балкани“, започната от Алексанър Вучич, Зоран Заев и Еди Рама, е в разрез с Берлинския процес и с политиката по разширяване. Формалното възстановяване на Югославия зад маската на „Отворени Балкани“ застрашава сигурността в Западните Балкани и поставя под въпрос европейската интеграция на участващите държави.

 

Северна Македония също е пресечна точка на глобални и регионални интереси. В момента правителството в Скопие все още не е достатъчно обвързано с европейския си път. Външните намеси в посока на дестабилизиране на района целят противопоставянето между България и Северна Македония да се задълбочава. Ето защо поставих на дневен ред пред своите колеги в Европейския парламент въпроса за разбирането и значението на българската позиция в двустранните отношения със Северна Македония.

 

Изключително важно е Съюзът да приеме българското становище по неуредените двустранни въпроси. Това е ключът към откъсването на Скопие от оста Москва - Будапеща - Белград и тяхната намеса във вътрешните работи на страната. Добросъседството на Северна Македония с България и Гърция е част от решението за европейското бъдеще на страната и целия регион на Западните Балкани.

 

Ангел Джамбазки