Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Европейският съюз не трябва да диктува правила по лобистки съображения


2021-12-15 17:11 | коментара

Игнорират се важните теми на деня, за да се обсъждат „зелените“ политики

 

Европейският съюз трябва да бъде такъв, какъвто е замислен, а именно - повече международна организация, но по-малко федерална държава. Той трябва да остане свободен пазар, който не се регулира и не се диктуват правила по лобистки съображения. Това е тезата, която защитавам и изразих по време на дискусията „Каква Европа искаме през 2050 година?”, организирана от БТА. Въпросът каква Европа искаме през 2050 г. е чудесен, но за жалост в годините си като български представител в Европейския парламент се научих, че твърде често съществува разминаване между това какво искаш и какво получаваш. Когато говорим за федерализъм не трябва да си представяме само и единствено розовата страна на нещата. Реалността е съвсем различна, под маската на интеграцията тя е, че силните в ЕС взимат колкото могат козове в своите ръце и завземат и отреждат място на централно и източноевропейските държави на пазара да бъдат обслужващ персонал и консуматори, а не производители.

 

Един от преките ефекти на властващия федерализъм в Европа е Пакетът „Мобилност“. Той бе приет в разрез с всякаква логика и стопанска инициатива и силом отнема бизнеси и остава хора без работа. Това ще се случи и ако бъде наложена в този ѝ вид т.нар. Зелена сделка. В следствие на нея, отново, както с Пакета „Мобилност“, ще бъдат преразпределени бизнеси, ще бъдат изгонени хора, заради непосилните цени на въглеродните емисии и хората ще са принудени да си търсят работа. Защото ЕК ще е приела утопичен проект, който ще затваря тези бизнеси, в частност български бизнеси. Този лобизъм няма нищо общо с европейските ценности и с идеята за ЕС.

 

Защото Европейската комисия прие пакет от предложения, за да направи политиката на ЕС в областта на климата, енергетиката, използването на земята, транспорта и данъчното облагане подходяща за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това е не само икономическо самоубийство, но и предателство към най-уязвимите в нашите общества. Игнорират се важните теми на деня за да се обсъждат „зелените“ политики. По-лошото е, че тези политики се обвързват с получаването на средства. И то точно в континента с най-сериозни екологични стандарти в света. Най-големите замърсители не желаят да участват в този разговор.

 

По време на дискусията беше засегната и важността на темата, свързана с приемането на еврото в България. Моята позиция е, че и към днешна дата този механизъм ще бъде използван политически за притискане на страната ни. Той и сега се прилага така към някои държави, които следват своята собствена  национална политика. Европейският съюз обаче не трябва да бъде политически инструмент, защото когато икономиката бъде избутана от политиката и тази политика започне да се налага диктаторски във всички обществени сфери това става много вредно и всички знаем как приключва.

 

Ангел Джамбазки