Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Настоявам министър-председателят да защити българския национален интерес при посещението си в Северна Македония


2022-01-11 13:13 | коментара

Всяко отстъпление от сегашната българска позиция ще бъде прието и разглеждано от българското общество като национално предателство

 

Предстои посещение на българския министър-председател в Република Северна Македония, след като изтече неговата карантина и здравословното му състояние го позволява. Посланията, политическото поведение и отстояването на национални интерес в такъв знаков момент са от изключително значение за България. Поради тази причина изпратих официално писмо до министър-председателя, в което настоявам за националноотговорно поведение и никакви отстъпки от нашата официална позиция.

 

На 6 срещу 7 януари тази година се навършиха 77 години от началото на организирания геноцид, терор и гонения срещу македонските българи. На тези дати, на които по стария календар в Македония се празнуват Бъдни вечер и Рождество, през 1945 г. югославските власти организират едновременния арест и екзекуции на десетки хиляди български учители, свещеници, търговци, служители, общественици и прочее. Те са разстреляни, без съд и присъда, и са заровени в анонимни масови гробове. Единственото им „престъпление“ е, че са българи. Че имат българско национално самосъзнание. Имотите им са отнети противозаконно и без правно основание, а семействата им разселени, заточени, затворени по концентрационни лагери. Тези избити български мъченици все още не са реабилитирани. Гробовете им са незнайни. Близките им са преследвани и до ден днешен. Тормозът продължава и до ден днешен. Да си българин в Македония все още е престъпление. На българите в Македония днес се отказват правото на национално самоопределение и самосъзнание, на сдружаване, на политическо представителство.

 

Може би историята не е особено важна за настоящия министър-председател, но поне правата на човека би трябвало да са. Обаче престъпленията, които описвам в писмото си до него, не са наказани. Не са осъдени. Собствеността на наследниците не е възстановена. Властите в Скопие не са изразили и дума съжаление към наследниците и оцелелите. Това престъпление срещу човечеството все още е прикрито. То е една голяма мръсна югославска тайна. Напомням на господин Кирил Петков, че не е лошо да не забравя тези факти, когато срещне широките усмивки на властите в Скопие. Той трябва да знае, че тези усмивки са фалшиви и лицемерни. Те целят да заблудят в „добрата воля“ на скопските власти. Такава добра воля няма. Не е имало и няма скоро да има. Властта в Скопие, която и да е тя, има една единствена тактика по отношение на България. Това е тактиката на изчакването, на тупането на топката, на даването на големи, но пък празни обещания. Това е проста сметка. Целта им е да изчакат, без да правят никакви реални стъпки, докато започнат преговорите за членство с ЕС и да разчитат на западния натиск, за да добутат до пълноправно членство на Северна Македония в ЕС. Властта в Скопие има дълбоки антибългарски корени. Повече от половин век Скопие изгражда идентичност на антибългарска основа. Затова продължава и държавноорганизираният език на омразата срещу България. Затова продължава унищожаването на българското културно историческо наследство, българските гробове, българските паметници в РС Македония.

 

Напомням на господин министър-председателя, че когато отиде в Скопие ще чуе много обещания. Витиевати. Ентусиазирани. Бодряшки. Евроатлантически. Тези обещания ще се дадат, за да не се изпълнят. И няма да се изпълнят. Тези обещания целят да отстъпим и да дадем съгласие за първата междуправителствена конференция и за начало на преговорите на Северна Македония в ЕС, а след това нещата ще си продължат по старо му. Откриването на самолетна линия между София и Скопие, която тихичко да бъде закрита след 6 месеца или година не решава проблемите, които имат македонските граждани с българско национално самосъзнание. Знаем, че посолствата, партньорите и НПО-тата бързат да започнат преговорите и оказват натиск върху българската власт. Вероятно съветват, че отстъплението от българската позиция трябва да се направи възможно най-бързо, за да може скандалът да се забрави в последствие и да нанесе имиджови и електорални щети на управлението. Всяко отстъпление от сегашната българска позиция обаче ще бъде прието и разглеждано от българското общество като национално предателство. В писмото си до министър-председателя отбелязвам, че когато отиде в Скопие, е редно да се срещне първо с представителите на организациите на македонските българи и да чуе първо тях. Ако не знае кои са те, може да попита, ще го свържем. Така ще научи горчиви истини от първа ръка, които няма да чуе на лустросаните и лицемерни официални обеди и вечери.

 

Настоявам пред министър-председателя на Република България, че най-доброто решение по тази тема е българската позиция да бъде потвърдена и легитимирана на национален референдум. Именно така условията България да се съгласи за началото на преговорите между Северна Македония и ЕС ще бъдат определени от българските граждани. Властта има налице всички лостовете да го организира. А ако това не се случи, ще го организираме ние. Дотогава съветвам настоятелно да не се правят каквито и да е било отстъпки или компромиси. Те ще увредят тежко както българския национален интерес, правата и законните интереси на македонските българи, така и собственото политическо бъдеще на управляващите в момента.

 

Ангел Джамбазки