Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Поведението на северномакедонския президент е недопустимо и нарушава Договора за добросъседство със страната ни


2022-02-01 16:52 | коментара

Преди броени дни македонският президент Стево Пендаревски се срещна с представители на сепаратиската организация ОМО „Илинден“. Едно на ръка. Обаче по-късно идва новината от македонското президентство, че нито едно от действията му не е било и няма да бъде в противоречие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това е не само нагло и безочливо, но и един откровен пример затова, че колкото повече отстъпки и приятелски жестове се правят към Северна Македония, толкова повече югоносталгичните политичари ще ни отвръщат с подигравка и арогантни ответни действия.

 

Макар и с известно закъснение МВнР реагира на срещата на Пендаровски. По темата обаче оглушително мълчат и премиера Кирил Петков, и президента Румен Радев. Правят се, че не съществува. А на Радев му предстои среща със Стево Пендаревски в края на февруари. Адекватната реакция в този случай е отмяна на планираното посещение на президента на Северна Македония, което още миналата седмица поисках в официално писмо до държавния глава. Мълчанието управляващите по темата в момента означава само едно. Това е ясен знак за подкрепа на действията на Пендаровски, а делегацията, водена от Даниел Лорер потвърждава в пълна сила това.

 

Тази политическа сервилност категорично не трябва да се случва, защото допусне ли България веднъж подобни действия, влиза в спиралата на македонската манипулация, от която никой няма да ни помогне да излезем.

 

Ангел Джамбазки