Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Пълна подкрепа за петицията на българите в САЩ и Канада против „Месец на македонското малцинство в Америка”


2022-02-15 18:35 | коментара

Пореден позорен пример за дълбоко невежество и тежка манипулация. Това представлява скандалната резолюция 741 на Конгреса на САЩ, с която се подкрепя определянето на месец на македонското американско наследство и честването на македонския език, историята и културата на македонските американци и техния „невероятен“ принос към САЩ. Освен че е брутален опит за пренаписване на историята, подобен документ плюе на цял един принцип, на който въобще се опира американската политика. А именно - противопоставянето на СССР и в частност негласно одобрение на една провеждана коминтерновска политика. Ама кой да си даде сметка за това, когато става дума за хора, които са свикнали да гледат само и единствено в собственото си канче.

 

Ние не сме тръгнали да даваме акъл за бъдещето на мексиканците в Маями, нито за миналото на индианците по северноамериканските земи. Затова няма да приемем и вмешателство от трета, чужда на нас страна, чиито конгресмени очевидно нямат и грам понятие от история. Защото това е абсолютна намеса. И точно по тази причина е съвсем естествена и навременна реакцията на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада. Те търсят подкрепа за отстояването на историческата истина и историческите факти чрез онлайн петиция, в която всеки може да се включи. Напълно подкрепям обосновката на авторите на петицията, че този документ се основава на фалшификации и манипулации и цели да използва американския Конгрес като инструмент за пренаписване на история и легитимиране на твърдението, че „македонски“ етнос и език са съществували преди 1944 г.

 

В параграф 3 на резолюцията пише, че след 1880 г. хиляди македонци са избягали в Америка, като случайно е пропуснат факта, че до 1944 г. не е имало етнически „македонци“, а македонец е значело някой, дошъл от региона Македония, без оглед на етническата му принадлежност. Апропо „изтъкнатите македонци“, споменати в резолюция 741, недвусмислено са декларирали и демонстрирали приживе своя български етнически произход. Доказано безапелационно.

 

Напомням само, че в момента на посещение отвъд океана е български вицепремиер. И няма да е лошо, освен да води енергийните шефове на разходка в САЩ, да обърне внимание както на случая с резолюцията, така и на българите, които се опитват да бранят българската история достойно. Както се казва, така и така е там, работа поне да свърши и да вземе пример за подобаваща позиция.

 

Линк към подписването на Петицията на българите в САЩ и Канада срещу т.нар. „Месец на македонското малцинство в Америка“.

 

https://www.thepetitionsite.com/817/712/145/stop-house-resolution-741-and-restore-the-historical-truth/

 

Ангел Джамбазки